marți, 4 februarie 2014

Prea multa fericire Alice Munro - Editura Litera

Prea multa fericire... Oare putem spune asta vreodata? Oare putem spune ca nu mai putem respira de prea multa fericire?
Cum poți defini fericirea?

Cred ca fericirea nu are o definiție clara, nu o poți defini si nici cuantifica, este doar acolo pana îți dai seama ca ai pierdut-o apoi realizezi ca era vorba despre ea, despre Prea multa fericire, doar după ce ai pierdut-o...
Editura Litera a publicat si tradus in exclusivitate pe Alice Munro, cartea Prea multa fericire semnată de autoare a apărut pe piața din Romania în 2009. Cartea cuprinde zece povestiri, diferite, emoționante, dar totuși asemănătoare prin atmosferă.
Indiferent de subiect, de multe ori violent, miza povestirii este aceea de a surprinde un moment decisiv în interiorul personajului principal.
Alice Munro are un stil unic de a scrie, povestirile scurte din acest volum sunt suficient de clare sa te aducă in stadiul de a înțelege cât de importanta este fericirea in viata noastră.
Întâmplările descrise de autoare nu sunt departe de realitate, sunt lucruri care se întâmplă si in societatea noastră, sunt actuale si șocante. Violenta generează o trezire la realitate!

Chiar dacă nu sunt povestiri cu final fericit, cum suntem obișnuiți, stilul unic de scriere al autoarei te duce catre contemplarea fericirii. Fericirea este in tine si îți dai seama ca ai simțit-o doar atunci când o pierzi.
Titlul cărții este perfect ales Prea multa fericire...
Va invit sa o citiți si veți înțelege de ce autoarea cărții, scriitoarea canadiană Alice Munro este câștigătoarea Nobelului pentru Literatură in 2013,
Pentru întreaga sa activitate literară, a fost distinsă în 2009, cu Premiul Internațional Man Booker. 
De asemenea, a obținut de trei ori premiul pentru ficțiune din partea guvernatorului Canadei.
A fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură 2013, ca „maestră a nuvelei contemporane”.
În limba română, în 2009, la Editura Litera, a apărut volumul de povestiri “Prea multă fericire”, în traducerea Ioanei Opaiţ.
Va recomand cartea de la Editura Litera
Descriere :
``Un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii, îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu.
Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă. Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior.
Cu dezvăluirile ei despre vremelnicia şi precaritatea existenţei confortabile de zi cu zi, această carte îţi dă fiori... o capodoperă a ficţiunii contemporane.” - Sunday Times
Cea mai recentă colecţie de proză scurtă a lui Alice Munro îi reafirmă intuiţia pătrunzătoare... Una dintre cele mai oneste şi mai exigente proze ale timpului nostru.” - The Times
Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor.” - Telegraph
Un stil deopotrivă calm şi deliberat, fluid, dar bine controlat, puternic, dar plin de compasiune, iată ceea ce dă profunzime privirii ei asupra condiţiei umane.” - The Scotsman
Premiul Man Booker International 2009.``



Va tentează sa o citiți?

2 comentarii:

Postări populare

Powered By Blogger